LIFE = MC2

 

<< BACK – HOME PAGE

 Miracolul din ou…

Daca ai sa spargi un ou de gaina ai sa vezi asa ceva:

  

Insa  sub influenta caldurii,  galbenusul si albusul dininteriorul cojii de calciu se transforma intr-un mod firesc dar absolut miraculos, devenind o fiinta vie.  O viata ce apare in interiorul cojii de ou, aparent de la sine. Caldura este singura care intra in ou. Misterioasa caldura…

 

Daca stai si te gandesti o clipa, in ou, pe undeva poate prin galbenusul zemos sau poate in albus – in orice caz in interiorul cojii de ou – exista nu doar substante chimice si informatii genetice, ci chiar… viata!  Puiul care va sparge coaja din interior, este bineinteles, viu! Oare in ce forma sta ‘conservata’ viata, inauntrul cojii oului? Ce este viata, pana la urma, daca aceasta sta fara sa o putem vedea intr-un simplu si banal ou de gaina? De unde apare aceasta ‘scanteie’ miraculoasa ce aprinde substanta inerta transformand-o in viata?  Elementele se organizeaza in structuri din ce in ce mai comlexe pana cand apare un organism, si, la un moment dat, acesta primeste viata!

 Interesant este faptul ca doar o anume temperatura va face diferenta: tinut in frigider, oul va sta pana se va strica. Tinut insa o vreme la caldura, la o temperatura anume, tot ce se gaseste in interiorul cojii de ou se va transforma, izolat de orice alta interventie din afara, intr-o fiinta vie. In conditiile acestea, nu poti sa nu te intrebi, ce este caldura la urma urmei?

**********

 

Despre lemne, foc si soare

Sa incepem prin a aprinde focul in ecranul de mai jos:

Daca dai foc unor lemne, acestea vor arde pana ce ramane un pumn de cenusa. Un lucru deasemenea firesc, desi aceleasi lemne atat de combustibile alcatuiesc mobila si parchetul, usile ferestrele si acoperisul casei noastre…

Noaptea, mai ales, vei vedea ca flacarile degaja in jur lumina si caldura. Te-ai intrebat vreodata de unde ‘ies’ caldura si lumina din aceste lemne altfel stabile termic?

 

Despre plante si soare

Sa ne amintim ca aceste lemne, inainte de a fi puse pe foc, au fost plante. Iar plantele stim ca au captat energie – caldura si lumina – de la soare.

Cu cat o planta creste mai greu (sta mai mult in soare) cu atat lemnul sau va fi de esenta mai tare, si va elibera mai multa energie atunci cand arde. De asemenea, ai observat ca in padure este racoare si nu zapuseala, cum este spre exemplu sub o umbrela. Aceasta inseamna ca plantele ‘inghit’ in structura lor o parte din energia solara, si nu doar o reflecta, cum face umbrela.

Soarele emite energie, radiatii de lumina si caldura, in spatiu. 

Aceasta radiatie solara ajunge pe pamant. Noi o percepec ca si lumina si caldura. Noi nu putem sa o ‘consumam’. Plantele da.  De cand sunt mici…

small-plant

leaves in sun 2

tree in sun

… si pana ajung copaci uriasi, plantele ‘inghit’ energie solara prin frunze, si o depoziteaza in lemnul trunchiului.

    redwoods 

Frunzele capteaza  energia solara si o stocheaza prin ‘fotosinteza’ in masa plantei.

leaves

Ce este fotosinteza?

 

Ce planta acumuleaza lent in zeci si zeci de ani…

sun-through-leaves

… elibereaza brusc, in doar cateva zeci de minute.

sun escape in forest

Putem spune astfel, ca plantele sunt adevarate rezervoare de energie solara. Sau, un fel de ‘baterii’ de energie solara…

Logs

Aceste flacari sunt chiar ‘rupte’ din soare. Caldura si lumina focului de lemn este energie solara eliberata…

forest-fire

 

Dar si petrolul arde, la fel ca si lemnul:

Petrolul arde. Cunoastem ca petrolul este un produs rezultat din fosilizarea vietii. A plantelor si animalelor care au trait demult si a caror ‘esenta energetica’ s-a scurs in pamant, acumulandu-se in ‘pungi de petrol’. Petrolul este viata descompusa… Acum, despre plante am vazut cum au captat energia solara, dar animalele?

  

Despre animale. Erbivore si carnivore.

 Sunt convins ca ti-ai dat deja seama: gandeste-te pentru inceput la animalele erbivore. Acestea isi iau ‘portia’ de energie solara consumand plantele. Ar trebui sa vedem aceasta energie, cum radiaza din corpul lor, nu-i asa? Te rog sa privesti cum arata un caprior, filmat noaptea cu camera termosensibila:

In corpul lui se regaseste energia solara din planta. Captata de plante, transmisa in animalele erbivore.

Chiar si resturile defecate de animalele erbivore, in timp ce sunt descompuse de bacterii, elibereaza caldura. Iarna, balega se pune la radacina plantelor, pentru ca acestea sa nu inghete. 

Animalele carnivore consume pe cele erbivore, energia solara regasindu-se astfel si in acestea.

Despre corpul nostru…

Dar noi? Ce relatie avem cu soarele? Omul mananca atat plante cat si animale. Este omnivor. Ar trebui sa regasim radiatia solara si in om, doar corpul omului are temperatura de 36,5 C.

Cateva grade doar diferenta fata de temperatura normala aduce cu sine dereglari capitale ale organismului. Vezi Efectele Variatiei Temperaturii Corpului.

Daca stai intr-un mediu rece, aer sau apa, corpul se va raci treptat si in final se va stinge, ca orice flacara… Simti ca iti este frig daca nu ai mancat, si cald dupa ce ai mancat.

Inca ceva. Mananci de cateva ori pe zi. Nu mananci atat de des nici ca sa cresti, si nici ca sa completezi eventuale pierderi de atomi. Mananci ca sa ai combustibil, respectiv… energie solara. Daca am consuma atomii echivalenti unui mar, nu ne-ar folosi deloc. Si asta pentru ca noua ne trebuie tocmai legaturile dintre moleculele marului, respectiv energia solara care a fost inmagazinata de planta in vreme ce a construit marul…

Mancand plante, produse animale si chiar animale, ‘consumam’ din soare, caci altfel nu putem primi aceasta energie…

Despre noi…

Mare consumator de energie este insusi creierul nostru. Te-ai gandit vreodata ca Soarele este mai mult decat un astru de pe cer? Si ca, intr-un anume fel, tu, mintea din creier care stai acum si cugeti, esti o ‘fiinta a soarelui’?

Cum spuneam mai devreme, atat plantele cat si petrolul arde. Petrolul fie ca este benzina, fie cauciucul uzat, fie pet de plastic. Iar aceasta deoarece petrolul este energia vietii scursa in sol. Tot ce este petrol a fost candva viata. Viata este energie. Energia = mc2. Viata = mc2

CONCLUZIA ARTICOLULUI

Putem spune ca ‘scopul existential’ al plantelor pare a fi acela de a intermedia transferul de energie solara spre animale. Si ca in lumea noastra lupta pentru supravietuire este definita prin lupta pentru energie. Dar de fapt este mai mult decat atat…

Atomii rezultati din explozia unei stele se regasesc, adunati fiind de gravitatie, formand o planeta. Aceeasi atomi incep sa se ordoneze intr-un mod mai mult decat miraculos, judecand dupa standardele noastre. Mai intai, anumiti atomi se organizaza in minerale, lichide si gaz, apoi alti atomi devin plante care cresc si traiesc folosindu-se de energia captata din radiatia solara. Alti atomi devin animale erbivore care cresc si traiesc folosindu-se de energia solara existenta in plante, consumandu-le. In continuare, alti atomi devin animale carnivore folosind drept combustibil pentru functionarea corpului lor, energia erbivorelor. Printre acestea si omul, avand capacitatea de a consuma ambele ‘surse’ energetice, plantele si animalele erbivore. Cam ciudata aceasta insiruire a structurilor intrupate de niste atomi ce provin dintr-o stea, si care traiesc intorsi cu fata spre o alta stea… Ciudata pentru o existenta dezvoltata la… voia intamplarii…

  

  

<< BACK – HOME PAGE

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: